Nils Persson

Hur lever man i storstad?
Vad händer på dagarna för en vanlig person som lever i storstad.

Söndagar

Nu har ännu en vecka gått, tiden bara rusar förbi en, helt galet! Hur som helst så är det alltså söndag idag och idag är det tvätt som står på förmiddagsprogrammet. På eftermiddagen blir det sedan två aktiviteter med polarna. Men först kläderna då! Jag brukar tvätta allt på en gång, det är skönt att ha det gjort och så slipper man tänka på det under resten av veckan. Så klart tvättar jag i tvättstugan i vårt lägenhetshus. Jag har en egen tvättmaskin i badrummet, men varför betalar onödiga pengar för elen när man kan ha det helt gratis, eller hur? Jag har två tvättkorgar i badrummet; en till vita och en till mörka kläder. Sedan är det bara att köra igång två maskiner samtidigt (vilket också sparar tid) och så är det klart med det. När allt är tvättat och torkat är det dags för strykjärnet. Jag tycker att byxor, skjortor och t-shirts blir så mycket finare när man stryker dem. Men vid kalsongerna och strumporna går gränsen, de brukar jag faktiskt inte stryka. Klockan blev 11 och jag begav mig till stan för en god söndagsbrunch med kompisarna och deras flickvänner. Det är en annan riktigt härlig tradition vi har och brukar köra minst två gånger per månad. Man ser faktiskt fram emot denna brunch och det är helt klart värt att hoppa över frukosten för det! Maten som serveras är ju så god med…och så klart brukar man alltid ta lite för mycket (men vem gör inte det, right?). Efter brunchen stack vi sedan ner till hamnen för en promenad vid vattnet. Vid en av kajerna spanade vi sedan in ett erbjudande på sightseeing med båt och alla tyckte att det skulle vara trevligt med en liten båttur för att runda av söndagen. Turen gick igenom hela hamnen och en bit ut i skärgården, för att sedan åka tillbaka mot stan. Det riktigt nice att sitta ute och sola sig och låta vinden passera en. Det fanns även en riktigt fin restaurang inuti båten där vi satt och käkade lite fika på vägen tillbaks till hamnen. Det var mycket trevligt och avslappnande att bara titta ut över vattnet och se alla små, röda us och stugor längs med strandkanten. Jag kan verkligen rekommendera er att göra en sådan utflykt. Vi ska helt klart göra en ny tur framöver och kanske stiga av på en av öarna under färdens gång!

Vad är viktigt att tänka på inom produktdesign?

Det finns flera olika komponenter att ta hänsyn till inom produktdesign. Något som genomsyrar branschen är klimatsmart design som bidrar till ett hållbart samhälle. Det är viktigt att planera en produkt i flera led från tillverkning, vidare till desig och användning och slutligen till återvinning av produkten. 

Att tänka klimatsmart i flera led är viktigt för att värna om vår miljö. Plasthöljet på gurkan är ett exempel på smart design som förlänger livslängden på gurkorna och därför finns kvar i butikerna. Plasten kan sedan lätt återvinnas när vi källsorterar på återvinningsstationen. Samtidigt har butikerna gått över till att i största möjliga utsträckning använda papperspåsar till frukt som bara ligger i påsen under frakten hem och sedan läggs upp på fruktfat utan plast runt sig. 

Produkterna ska också vara både funktionella och estetiskt tilltalande. Ett lyckat exempel på en sådan design är till exempel trådlösa hörlurar som har en snygg design, är funktionella och lätta att använda samt går att återvinna. Här följer några andra exempel på produkter där produktdesign haft en viktig betydelse:

 

  • Elektronik 
  • Plastbestick
  • Kastruller
  • Solglasögon 
  • Inredningsartiklar
  • Smycken 
  • Möbler

 

Resurssmart användning i form av flergångsprodukter är något som är i ständig utveckling inom produktdesign och som vi ser i våra hem på olika vis. Ett exempel på detta är diskborstar där själva borsten går att byta ut, men skaftet används igen. Detta är en smart, kreativ desig som leder till minskad användning av plast. Sveriges handlingsplan för plast

Valet av tillverkning är också viktigt att tänka på inom produktdesign och här har formsprutning blivit ett populärt alternativ för tillverkning som gör det möjligt för kunden att skräddarsy sin design efter önskemål. Formsprutning är en metod som ger produkter av högsta kvalité, då det är enkelt att få till den perfekta passformen med de moderna maskinerna som används. Maskinerna har en inbyggd automation som gör tillverkningen effektiv. Metoden fungerar till alla typer av plast och har därför blivit ett attraktivt alternativ.